Ricotty w cieście ani nie widać, ani nie czuć, ale dzięki niej ciasto jest puszyste i wilgotne :) Cudownie smakuje posmarowane powidłami lub tak zwaną ‚czeko- śliwką’.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
300 sera ricotta
150 g cukru
200 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+
opcjonalnie powidła śliwkowe lub powidła śliwkowe z czekoladą
Ciasto czekoladowe z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy na kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej.
2.Jajka ubijamy z serem ricotta i z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i ostudzoną czekoladę. Miksujemy i przekładamy do okrągłej foremki.
3.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Komentarze