Pierniczki

0 (0 ocen)

Przepyszne pierniki, obowiązkowo muszą być na święta.

Składniki:


  • 2szkl mąki
    2 jaja
    3/4szkl cukru pudru
    1 łyżka masła
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników

    Lukier:

    1 białko
    1szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki, wlać rozpuszczony, gorący miód i wyrobić ciasto. Dodać cukier puder, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie, dodać masło i jedno jajko. Dokładnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie gładkie. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać pierniczki, posmarować rozmąconym jajkiem (ja nie smarowałam). Piec w temperaturze 180stopni około 10 minut. Ostudzone dekorować lukrem

    Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, nie powinien się rozlewać. Gdy lukier jest zbyt lejący to dodać jeszcze cukru pudru.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować