Kołocz drożdżowy z serem i posypką (kołacz z kruszonką)

4.49 (203 ocen)

Tradycyjny śląski kołocz, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto:

    0,5kg mąki
    12dkg mieszaniny tłuszczów: masła, smalcu, oleju
    4dkg drożdży
    2żółtek
    1 jajo
    10dkg cukru
    0,5 łyżeczki soli
    0,25l mleka

    Kruszonka:

    0,5kg mąki
    2 kostki masła
    10 dkg cukru pudru
    1/2 op. cukru waniliowego
    trochę kakao

    Masa serowa:

    1kg twarogu
    30dkg cukru
    1op. cukru waniliowego
    1-2 op. budyniu śmietankowego
    5jaj
    1/2 kostki masła
    skórka z cytryny
    rodzynki

    Dodatkowo:

    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kołocz drożdżowy z serem i posypką (kołacz z kruszonką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Ja zarabiam ciasto w robocie kuchennym, bo tak jest szybko, bez męczenia,a wychodzi super.

    Mleka podgrzać, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Masło jak jest twarde to rozpuścić i ostudzić, jeśli miękkie to nie trzeba. Jaja i żółtka zmiksować razem z mlekiem i tłuszczem. Mąkę wsypać do misy robota, wlać mieszaninę i wsypać sól. Miksować kilka minut aż ciasto się wyrobi. Pozostawić aż ciasto wyrośnie, po około pół godziny, wymieszać ciasto raz jeszcze tylko chwilę. Pozostawić do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części.
  • 2. Masa serowa:

    Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać po łyżce sera, miksować. Na koniec dodać budynie. Ubić białka i delikatnie wmieszać do masy serowej razem z rodzynkami i skórką z cytryny.
  • 3. Kruszonka:

    Z mąki, masła , cukru i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zagnieść raz jeszcze.
  • 4. Składanie ciasta:

    Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę serową, przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć posypkę na przemian+ jeden rzad jasnej, drugi ciemnej.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.

    Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować