Kołocz drożdżowy z serem i posypką (kołacz z kruszonką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ja zarabiam ciasto w robocie kuchennym, bo tak jest szybko, bez męczenia,a wychodzi super.
Mleka podgrzać, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Masło jak jest twarde to rozpuścić i ostudzić, jeśli miękkie to nie trzeba. Jaja i żółtka zmiksować razem z mlekiem i tłuszczem. Mąkę wsypać do misy robota, wlać mieszaninę i wsypać sól. Miksować kilka minut aż ciasto się wyrobi. Pozostawić aż ciasto wyrośnie, po około pół godziny, wymieszać ciasto raz jeszcze tylko chwilę. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części.
2.Masa serowa:
Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać po łyżce sera, miksować. Na koniec dodać budynie. Ubić białka i delikatnie wmieszać do masy serowej razem z rodzynkami i skórką z cytryny.
3.Kruszonka:
Z mąki, masła , cukru i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zagnieść raz jeszcze.
4.Składanie ciasta:
Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę serową, przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć posypkę na przemian+ jeden rzad jasnej, drugi ciemnej.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Komentarze