4 plastry schabu lub piersi kurczaka
1 ząbek czosnku przeciśnięty lub odrobina czosnku granulowanego (przeciśnięty świeży dodać do sosu , natomiast jeśli jest granulowanym to wówczas oprószyć lekko mięso)
125 ml piwa redd's jabłkowego
1 łyżka musztardy francuskiej ( i tylko takiej !)
80 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
oliwa
Schab z sosem musztardowo-śmietanowym na piwie redds - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab lub piersi lekko rozbić. Obustronnie lekko doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. Mięso przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową by nie wystygło.
Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy piwo jabłkowe i gotujemy ok 1 min. Następnie dodajemy musztardę i kremówkę i gotujemy chwilę - do zgęstnienia. Powstałym sosem polewamy mięso.
Komentarze