Pieczony schab w mleku moczony

4.8 (10 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny , kruchy , ciekawy w smaku pieczony schab . Doskonały na zimno jako domowa wędlina lecz także na ciepło jako dodatek np . do ziemniaczków z wody .

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • schab wieprzowy surowy - u mnie 1600 g
    1 litr mleka 3,2 %
    4 łyżki oleju
    4 ząbki czosnku - obrany
    3 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki przyprawy do mięs
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    Dodatkowo :
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony Wędliny

Pieczony schab w mleku moczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony schab w mleku moczony 1. Dzień przed pieczeniem schab myję , osuszam , układam w naczyniu . Do schabu dodaję ziele angielskie i listki laurowe , zalewam mlekiem , nakrywam , pozostawiam w chłodzie na noc .
  • Pieczony schab w mleku moczony 2. W dniu pieczenia schab obmywam z mleka , mleko nie będzie potrzebne lecz listki i ziele angielskie tak . W naczyniu do pieczenia układam listki laurowe , ziele angielskie , pokrojony w plasterki czosnek , mięso . Całość polewam olejem , posypuję przyprawą do mięs , majerankiem , solą , pieprzem , nacieram mięso , nakrywam . Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni , piekarnik wyłączam , pozostawiam na pół godziny , wyjmuję z piekarnika .

Porady

Mięso możemy od razu kroić i podać na ciepło lub wystudzić , wstawić do lodówki - będzie wędlina do pieczywa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować