Schab pieczony w mleku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Schab pieczony w mleku to wyjątkowo aromatyczny i delikatne mięso, które posmakuje każdemu. Można go wykorzystać do drugiego dania lub jako mięsko na kanapki.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • schab o wadze około 1 kg
    10 ząbków czosnku
    2 szklanki mleka 3,2%
    1 spora biała cebula
    6 liści laurowych
    2 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Kanapki Wędliny

Schab pieczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pięć ząbków czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki. Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem, obłóż plasterkami czosnku. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej na całą noc). Po tym czasie zdejmij ze schabu czosnek. Na dużej patelni silnie rozgrzej olej i obsmaż schab z wszystkich strona na lekko rumiany kolor. Schab przełóż do żaroodpornej formy. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Pozostałe 5 ząbków czosnku obierz. Cebulę, czosnek i liście laurowe dodaj do mleka i wszystko doprowadź do wrzenia. Mięso zalej gorącym mlekiem (razem z cebulą, liśćmi i czosnkiem) - powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minut schab przewróć na drugą stronę. Piecz następne 30 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 220 stopni i włącz funkcję grill, by mięso ładnie się przyrumieniło. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut, by mięso "odpoczęło".
    Podawaj na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować