Pyszny pieczony gulasz z mięsa wieprzowego z dodatkiem cebuli i papryki. Polecam na obiad.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego na gulasz
1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżka przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka soli
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oliwy - do mięsa
250 g cebuli
1 papryka
4 łyżki oliwy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
1 szkl wody
Pieczony gulasz w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i oliwę, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
W tym czasie myjemy paprykę i osuszamy, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, smażymy razem z papryką na rozgrzanej oliwie.
Usmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy mięso, ziele angielskie, listki laurowe i wlewamy wodę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.
Komentarze