Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

  • wyświetlono: 3507 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.

Kasia Futka
  • 4 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

- 500 g udźca z jelenia
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- laska cynamonu
- masło klarowane
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz

MARYNATA:
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren jałowca
- 2 ziela angielskie
- kilka goździków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

  • 1. Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.
  • 2. Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

Jeleń po takim przygotowaniu był delikatny, miękki i kruchy. Ten gulasz to niesamowita gra smaków i aromatów. Całość świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz kiszonym ogórkiem. Od czasu do czasu naprawdę warto sięgnąć po dziczyznę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jeleńgulasz z dziczyznygulasz z jelenia
 

Komentarze

Podobne przepisy

karkówka dynia grzyby

Dodane przez: Bożena Z.

Gulasz z karkówki z tymiankową dynią...

aromatyczne sycace danie-mięso...

Gulasz z jelenia w korzennym sosie

Dodane przez: Paulina Nosek

Gulasz z jelenia w korzennym sosie

Dziczyzna to moje ulubione mięso,...

blanszowana cukinia z lesnymi grzybami

Dodane przez: Bożena Z.

Cukinia z leśnymi grzybami

Polecam gotowana cukinie z grzybami...

Kapusta z grzybami leśnymi

Dodane przez: evita0007

Kapusta z grzybami leśnymi

Tak przygotowaną kapustę podałam...

Gulasz z indyka

Dodane przez: agazlotko

Gulasz z indyka z grzybami

Gulasz z indyka z grzybami

Roladki z jelenia z kapustą i grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Roladki z jelenia z kapustą i grzybami

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio...