Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 500 g udźca z jelenia
    - garść suszonych grzybów
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki konfitury z żurawiny
    - laska cynamonu
    - masło klarowane
    - 1 łyżka mąki
    - sól i pieprz

    MARYNATA:
    - 150 ml czerwonego wina
    - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżka octu winnego
    - 2 liście laurowe
    - kilka ziaren jałowca
    - 2 ziela angielskie
    - kilka goździków
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Gulasz

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.
  • 2. Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

Jeleń po takim przygotowaniu był delikatny, miękki i kruchy. Ten gulasz to niesamowita gra smaków i aromatów. Całość świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz kiszonym ogórkiem. Od czasu do czasu naprawdę warto sięgnąć po dziczyznę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować