pieczonki, prażonki, duszonki

4.36 (213 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczonki, prażonki, duszonki w każdym regionie Polski nazywane inaczej.
Zwykle przygotowuje się je w kociołku z ogniska, ale jeśli mieszkamy w bloku, to możemy je przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na naczynie o pojemności ok 2L
    300g boczku,
    1 kg ziemniaków,
    1 duża cebula
    1 duża marchewka,
    300g kiełbasy
    kilka liści kapusty ( opcjonalnie ),
    2 łyżki oleju
    pieprz, sól lub vegeta
    1 łyżka majeraneku
    i odrobina kminku
Wystaw ocenę:

4.36 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Pieczonki, prażonki, duszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę pokroić w plasterki,
    2. ziemniaki umyć obrać, pokroić w plasterki takie ok 3mm grubości,dodać olej, majeranek, troszkę kminku, doprawić solą (vegetą) i pieprzem według uznania, wymieszać aby przyprawy dotarły do wszystkich ziemniaków,
    3. Marchew umyć obrać pokroić w plasterki,
    4. Cebulę pokroić w piórka,
    5. Na dno naczynia wyłożyć plastry boczku, później warstwę ziemniaków, cebulkę, kiełbasę w plasterkach, marchewkę i kolejną warstwę ziemniaków, jeśli zostało nam boczku i kiełbasy to kładziemy na wierzch, całość możemy przykryć liśćmi kapusty, nakrywamy przykrywką naczynia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 220C.
    6. Gotowe możemy podawać jako dodatek do mięs, z kefirem, lub piwem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować