Duszonki z ogniska (prażonki)

  • wyświetlono: 18435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobre i tanie jedzenie:) zadowoli każdego:)Na obiad, kolację, dla domowników lub gości. Dla każdego i na każdą porę roku oprócz zimy:))

  • 20min

Składniki

Proporcja do 3 litrowego kociołka (garnka żeliwnego)
- 8 sztuk ziemniaków średnich
- 1 średnia główka kapusty młodej
- 1 średni burak
- 2 cebule
- 4 średnie marchewki
- 0,5 kg kielbasy śląska lub zwyczajna (według upodobania)
- boczek wędzony (wedle upodobań moe być a nie musi)

Przyprawy:
- sól
- pieprz
- papryka ostra

Sposób przygotowania przepisu:

Duszonki z ogniska (prażonki)

  • 1. Najpierw należy pokroić wszystkie warzywa (ziemniaki w półksiężyce trochę grubsze kawałki, buraki, marchewkę cebule drobno w plasterki), boczek w kostkę, kiełbasę w plasterki.
    Z kapusty obrać 2 -4 większe liście, resztę posiekać.
  • 2. Kiedy mamy wszystko pokrojone należy warstwowo układać w kociołku (garnku) przygotowane rzeczy następująco:
    - Na samo dno ułożyć liść kapusty
    - trochę marchewki, cebulki
    - ziemniaki (posypać solą i ostrą czerwoną papryką)
    - buraczki (żeby nadały ładny kolor ziemniaczkom)
    - kiełbasa i boczek (popieprzyć)
    - kapusta (posolić)

    I znów od nowa: marchewka, cebulka, ziemniaki, buraki, kiełbasa i boczek oraz kapustą i tak samo przyprawiąć.
    Tych warst tyle ile jest warzyw pokrojonych (starać się by na samej goze była kapusta) i tą ostatnią warstwę przykryć liściem kapusty.
  • 3. Szczelnie zamknąć kociołek (garnek), i postawić na ognisku przed rozpaleniem. Od momentu kiedy z garnka zacznie uciekać dymek równą 1H trzymać jeszcze i wtedy duszonki będą dobrze zrobione. Można przemiesząć w trakcie tej 1H.
    Przypraw uzywać wedle smaku:)

    Smacznego!

Porady

Jeśli warzywa nie są już młode do garnka na dno należy nalać poł szklanki wody, żeby nic sie nie przypaliło. Natomiast jeśli robimy to póżną wiosną, latem, kiedy warzywa są młode nie trzeba dawać wody bo woda sama się tworzy z młodych warzyw:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiprażonkiDuszonki

Komentarze

Podobne przepisy

Duszonki z klopsikami

Dodane przez: KatarzynaJ

Duszonki z klopsikami

Doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy....

Prażonki z patelni.

Dodane przez: weronika63

Prażonki z patelni

Polecam prażonki usmażone na patelni,...

kociołek z ogniska

Dodane przez: anka1988

Prażone z ogniska - kociołek z ziemniakami,...

Nasza sprawdzona receptura na prażone...

Prażonki

Dodane przez: anetamlp

Prażonki

Pyszne danie regionalne z woj....

Musztardowa duszonka z cukinii

Dodane przez: JustKuchcik

Musztardowa duszonka z cukinii

Pyszne, szybkie danie z patelni...

Duszonki z wędzonymi pałkami

Dodane przez: anndud0159

Duszonki z wędzonymi pałkami

Duszonki to ulubione danie naszej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE