Duszonki z ogniska (prażonki)

4.45 (145 ocen)

  • 20 min

Bardzo dobre i tanie jedzenie:) zadowoli każdego:)Na obiad, kolację, dla domowników lub gości. Dla każdego i na każdą porę roku oprócz zimy:))

  • 20 min

Składniki:

  • Proporcja do 3 litrowego kociołka (garnka żeliwnego)
    - 8 sztuk ziemniaków średnich
    - 1 średnia główka kapusty młodej
    - 1 średni burak
    - 2 cebule
    - 4 średnie marchewki
    - 0,5 kg kielbasy śląska lub zwyczajna (według upodobania)
    - boczek wędzony (wedle upodobań moe być a nie musi)

    Przyprawy:
    - sól
    - pieprz
    - papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.45 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Duszonki z ogniska (prażonki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy pokroić wszystkie warzywa (ziemniaki w półksiężyce trochę grubsze kawałki, buraki, marchewkę cebule drobno w plasterki), boczek w kostkę, kiełbasę w plasterki.
    Z kapusty obrać 2 -4 większe liście, resztę posiekać.
  • 2. Kiedy mamy wszystko pokrojone należy warstwowo układać w kociołku (garnku) przygotowane rzeczy następująco:
    - Na samo dno ułożyć liść kapusty
    - trochę marchewki, cebulki
    - ziemniaki (posypać solą i ostrą czerwoną papryką)
    - buraczki (żeby nadały ładny kolor ziemniaczkom)
    - kiełbasa i boczek (popieprzyć)
    - kapusta (posolić)

    I znów od nowa: marchewka, cebulka, ziemniaki, buraki, kiełbasa i boczek oraz kapustą i tak samo przyprawiąć.
    Tych warst tyle ile jest warzyw pokrojonych (starać się by na samej goze była kapusta) i tą ostatnią warstwę przykryć liściem kapusty.
  • 3. Szczelnie zamknąć kociołek (garnek), i postawić na ognisku przed rozpaleniem. Od momentu kiedy z garnka zacznie uciekać dymek równą 1H trzymać jeszcze i wtedy duszonki będą dobrze zrobione. Można przemiesząć w trakcie tej 1H.
    Przypraw uzywać wedle smaku:)

    Smacznego!

Porady

Jeśli warzywa nie są już młode do garnka na dno należy nalać poł szklanki wody, żeby nic sie nie przypaliło. Natomiast jeśli robimy to póżną wiosną, latem, kiedy warzywa są młode nie trzeba dawać wody bo woda sama się tworzy z młodych warzyw:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować