Pieczone żeberka mostki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co tam u was dziś przy sobocie na obiadek? Ja dziś lepiej się czuję, to przygotowałam żeberka mostki w przyprawach pieczone. Może to nie są porządne żeberka, ale my je lubimy tym bardziej, że naprawdę na nich jest bardzo dużo mięsa.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 950 g żeberek wieprzowych mostkowych,
    2,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
    1 łyżeczka przyprawy do gyros,
    1 łyżka suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim,
    1 łyżka oleju,
    150 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Pieczone żeberka mostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Na początek podzielić żeberka mostkowe na potrzebne nam porcje, następnie wymoczyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub na durszlaku, przygotowane żeberka obsypać przyprawami i wlać olej. Dokładnie za pomocą rąk wmasować przyprawy w mięso od żeberek i pozostawić na 10 minut, aby mięso przeszło zapachem przypraw.
  • żeberka 2. Po odstaniu żeberek w przyprawach przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na 220 stopni i piec 1 godzinę i 25 minut, co jakiś czas obracając żeberka na drugą stronę w trakcie pieczenia podlać żeberka przegotowaną zimną wodą. Po wyznaczonym czasie pieczenia ( choć jest to zależne od piekarnika ) żeberka są mięciutkie.
  • żeberka 3. Upieczone delikatne i kruche żeberka podałam z młodymi ziemniakami polanymi odrobiną tłuszczu z mięsa oraz surówką z cebuli. ogórka i pomidora. Żeberka wyszły tak smaczne że zniknęły w mgnieniu oka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

Joanna Kryla Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso. 2 godz.

To może cię zainteresować