Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. Udka tak naprawdę można łączyć z różnymi dodatkami jak postanowiłam połączyć z bigosem. Muszę przyznać, że zniknęły w mgnieniu oka, gdy tylko postawiłam na stół.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 10 udek z kurczaka
• 2 łyżki przyprawy do Gyros
• Sól
Składniki na bigos:
• ½ kg kapusty kiszonej
• 3 łyżki powideł śliwkowych
• 1 kiełbasa śląska
• 1 łyżka Vegety
• 25 dag mięsa z łopatki wieprzowej
• 5 dag grzybów suszonych
Pieczone udka z bigosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myję, osuszam, usuwam kość, doprawiam przyprawą gyros oraz solą i odstawiam na bok.
2.Kapustę zalewam wodą, gotuję około 30 minut.
Łopatkę kroję na mniejsze kawałki i gotuję z dodatkiem Vegety. Po ugotowaniu przesmażam na rozgrzanym oleju. Wywar rosołowy zostawiam.
Kiełbasę kroję w kostkę, przesmażam.
Grzyby suszone moczę w wodzie.
Do ugotowanej kapusty dodaję kiełbasę, mięso, powidła, suszone grzyby odlane z wody oraz wywar rosołowy i gotuję około 30 minut.
Tak przygotowanym farszem napełniam każdą porcję mięsa. Mięso dokładnie zwijam do środka, żeby farsz był przykryty.
3.Udka układam w rękawie do pieczenia, piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
Komentarze