Pieczone udka z bigosem

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. Udka tak naprawdę można łączyć z różnymi dodatkami jak postanowiłam połączyć z bigosem. Muszę przyznać, że zniknęły w mgnieniu oka, gdy tylko postawiłam na stół.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 10 udek z kurczaka
    • 2 łyżki przyprawy do Gyros
    • Sól
    Składniki na bigos:
    • ½ kg kapusty kiszonej
    • 3 łyżki powideł śliwkowych
    • 1 kiełbasa śląska
    • 1 łyżka Vegety
    • 25 dag mięsa z łopatki wieprzowej
    • 5 dag grzybów suszonych
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Pieczone udka z bigosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Udka myję, osuszam, usuwam kość, doprawiam przyprawą gyros oraz solą i odstawiam na bok.
  • farsz 2. Kapustę zalewam wodą, gotuję około 30 minut.
    Łopatkę kroję na mniejsze kawałki i gotuję z dodatkiem Vegety. Po ugotowaniu przesmażam na rozgrzanym oleju. Wywar rosołowy zostawiam.
    Kiełbasę kroję w kostkę, przesmażam.
    Grzyby suszone moczę w wodzie.
    Do ugotowanej kapusty dodaję kiełbasę, mięso, powidła, suszone grzyby odlane z wody oraz wywar rosołowy i gotuję około 30 minut.
    Tak przygotowanym farszem napełniam każdą porcję mięsa. Mięso dokładnie zwijam do środka, żeby farsz był przykryty.
  • udka 3. Udka układam w rękawie do pieczenia, piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
  • udka 4. Udka gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka Kapusta kiszona Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować