U mnie kotleciki tego typu podaje w towarzystwie dipu czosnkowego. Polecam przygotować także do niej zieloną sałatkę. Kotleciki można także usmażyć na oleju. Będę równie smaczne:).
Składniki:
Składniki:
• 1 szklanka kaszy jaglanej,
• 2 młode cebule wraz z szczypiorem,
• 2 spore pęczki botwinki wraz z liśćmi,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• olej,
• 2 ząbki czosnku,
• mały pęczek koperku,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• 3 łyżki bułki tartej,
• 2 duże jajka,
Dodatkowo:
• dip czosnkowy do podania
Pieczone kotlety z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę delikatnie prażymy w garnku w którym będzie gotowana
2.Następnie zalewamy ją 2 szklanki gorącej wody. Całość delikatnie solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć wszystką wodę.
Gotową odstawiamy do ostygnięcia.
3.Między czasie przygotowujemy botwinkę.
Cebulę kroimy w kostkę, szczypior drobno siekamy. Pokrojone składniki delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną botwinkę wraz z liśćmi, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy do momentu jak botwinka zmięknie. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny. Botwinkę przyprawiamy. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
4.Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, bułkę tartą, drobno pokrojony koperek i botwinkę. Masę dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
5.Z gotowej formujemy zgrabne kotleciki ( u mnie wyszło 12). Układamy je na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego piernika na około 20 minut. Pieczemy w 180°C. Gotowe wyjmujemy, pozostawiamy na kilka minut, by stężały.
Komentarze