Jaglane burgery z botwinką

  • wyświetlono: 2645 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Mój autorski przepis na bardzo zdrowy i smaczny "fast food".Gwarantuję, że po te burgery sięgną nawet najwięksi miłośnicy mięsa - takie są dobre! Rodzina była zaskoczona, kiedy powiedziałam im, że są zrobione z kaszy jaglanej. Ten przepis to prawdziwa, kuchenna rewolucja w zdrowym odżywianiu.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Burgery:
- 10 dag kaszy jaglanej,
- po 3 łyżki otrębów owsianych i siemienia lnianego,
- łyżka sezamu,
- łyżka mąki (w razie potrzeby),
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanej bazylii.
Botwinka:
- duży pęczek botwinki (tylko listki),
- ząbek czosnku.
Sos jogurtowy:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego,
- ząbek czosnku.
Ponadto:
- 4 bułki wieloziarniste,
- 4 plasterki sera żółtego,
- duży kawałek papryki konserwowej,
- garść natki pietruszki (lub innych, ulubionych świeżych ziół),
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Jaglane burgery z botwinką

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut w zależności od chłonności kaszy), dokładanie osączamy, przekładamy do miski i jeszcze gorącą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, otrębami i sezamem. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut (jeżeli po 10 minutach masa jest zbyt rzadka można dodać ok. 1 łyżki mąki),
  • 2. Liście botwinki myjemy, osuszamy i kroimy.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy minutę, a następnie dokładamy botwinkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz smażymy razem przez ok. 4 minuty.
  • 3. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy do smaku solą.
    Paprykę konserwową kroimy na paseczki.
    Natkę pietruszki myjemy i dokładanie osuszamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju.
    Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy okrągłe kotleciki, smażymy je na rumiano, po ok. 4-5 minut z każdej strony obracając je i pilnując by się nie przypaliły.
  • 5. Bułki przekrawamy w poprzek na pół, podpiekamy w piekarniku (lub tosterze).
    Na spodach bułek wykładamy duszoną botwinkę, kładziemy 2 łyżki sosu jogurtowego, ser, paseczki papryki, kotlet jaglany, resztę sosu i natkę pietruszki, przykrywamy wierzchami.
    Od raz podajemy.

Porady

Zamiast papryki konserwowej można użyć świeżej lub zastąpić ją np. pomidorem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakilatowarzywaser żółtyjogurtdla dziecikasza jaglanawegetariańskiezioładanie bezmięsnenowalijkilekka kuchniabotwinkazdrowa kuchniawegedla jaroszadomowy fast fooddla dbających o liniękuchnia jaroszadip jogurtowykotlety z kaszy jaglanejkotlet jaglanyburger jaglanyhamburgery z kaszy jaglanejburger z kaszy jaglanejburger z botwinkąpapryla konserwowadania z kasząprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Burgery z jajkiem

Dodane przez: Anyzkowo

Burgery z jajkiem

Zapraszam na burgera z niespodzianką...

Burgery jajeczne z pieczarkami

Dodane przez: afrodyta

Burgery jajeczne z pieczarkami

Wspaniałe bezmięsne burgery. Polecam...

Jaglane racuszki z jabłkami

Dodane przez: Jaga85

Jaglane racuszki z jabłkami

Jak dla mnie przepis REWELACJA!...

Idealne na 2 śniadanie do pracy

Dodane przez: anaid123

Jaglane kotleciki z piekarnika

Pyszne zdrowe jaglane kotleciki....

Burgery z łososia

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Burgery z łososia

Rybne burgery to świetna alternatywa...

image-09j4tjw

Dodane przez: paolineczka

Kotlety jaglane z burakiem

Pyszne i pożywne kotlety z kaszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE