REKLAMA

Chłodnik z botwinką

wyświetlono: 2064 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Ważne jest by nie podawać chłodników od razu po przygotowaniu a schłodzić w lodówce - w tym czasie warzywa puszczają soki a chłodnik zyskuje na smaku.

opublikowany: 04.06.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:


  • 1 pęczek botwinki
    2-3 ogórki gruntowe
    1 pęczek rzodkiewki
    1/2 pęczka szczyporku
    1/2 pęczka koperku
    1 litr maślanki
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Z botwinki odkrawamy łodygi. Liście i buraki gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy.
  • 2. Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek i szczypior drobno siekamy.
  • 3. Przygotowane warzywa zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce minimum 2h. Podajemy z jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Chłodnik z botwinką

Pyszny, orzeźwiający chłodnik z botwinką świetnie sprawdzi się w ciepłe dni.

kategoria: Zupy chłodnik botwinka opublikowany: 16.05.2013 | wyświetlono: 3629 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: neli IMG_20180609_121602

Chłodnik z botwinką

Pyszny, pełen warzyw i .....ma piękny kolor

kategoria: Zupy chłodnik opublikowany: 01.05.2015 | wyświetlono: 1556 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE