Pieczone kotlety mielone

4.96 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
    1 czerstwa bułka kajzerka
    mleko do namoczenia bułki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka musztardy
    2 jajka
    1/2 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki soli
    pieprz czarny
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.96 (193 ocen)

Pieczone kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej.
  • Kotlety 2. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min, przy czym w połowie pieczenia odwrócić kotlety na drugą stronę. Podawać gorące. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować