Pieczone kotlety ziemniaczane

4.46 (208 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszne i postne – pieczone kotlety ziemniaczane. Uwaga❗są pieczone w piekarniku, nie smażone ❗mimo tego zapewniam, że w środku nie są w ogóle suche. Wręcz przeciwnie dzięki serkowi ricotta są kremowe i wilgotne nawet jak ostygną.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g ugotowanych ziemniaków
    opakowanie serka ricotta
    2 jajka
    pół szklanki dowolnej mąki (u mnie akurat była owsiana, ale może być nawet pszenna)
    przyprawy: sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Pieczone kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki rozgnieść.
    Wszystkie składniki oprócz bułki tartej wymieszać. Masę porządnie doprawić (jeśli będziecie jeść z samą śmietaną/jogurtem jak z sosem to nieprzesadzajcie z solą). Zwilżonymi rękami formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym na 180° przez ok 15minut aż się ładnie zarumienią. UWAGA, warto delikatnie odwrócić kotleciki w połowie pieczenia.

Porady

z podanych proporcji wychodzi ok 8-10 kotletów. Polecam podać z jogurtem naturalnym i pietruszką lub z kurczakiem w sosie śmietanowo-jogurtowym, wtedy stanowić będą pełne danie obiadowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować