Zapraszam na smaczne kotlety rybne z makreli pieczone w piekarniku. Kotlety pieczone mają dużo mniej kalorii ad takich smażonych tradycyjnie i są lżejsze dla żołądka. Polecam
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
800 g filetu z makreli (bez skóry i ości)
1 cebula
pól czerwonej papryki
1 marchewka
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego i soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Pieczone kotlety rybne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i marchewką myjemy. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w dużą kostkę. Ryby myjemy pod wodą i osuszamy na durszlaku. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa filety rybne z cebulą, papryką i marchewką (dwa razy). Do masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy . Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze