Tak wykwintnym daniem zaskoczycie swoich znajomych, a zrobienie go jest banalnie proste.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Banany - 4-5 sztuk
Cukier (u mnie kokosowy) - 3 łyżeczki
Sok z cytryny - do skropienia
Twarożek kozi (najlepiej puszysty) - 3 łyżki
Żurawina (w słoiku) - 3 łyżki
Odrobina masła do nasmarowania formy
Pieczone banany z kozim serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę żaroodporną smarujemy masłem. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy w formie, każdą ich warstwę skrapiając sokiem z cytryny i posypując cukrem.
Banany pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
2.Gorące banany wykładamy na talerze. Dodajemy po łyżeczce żurawiny i twarożku koziego.
Podajemy od razu - najlepsze są ciepłe.
Porady
Zamiast żurawiny świetnie sprawdzi się dżem figowy
Komentarze