Pieczeń wieprzowa z żurawiną w orzechowej glazurze

3 (2 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczeń dla smakoszy mięs wieprzowych ze słodkimi dodatkami. Dobrze doprawione mięso oraz żurawina i orzechy nadają mięsu super smak.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    70 dag mięsa wieprzowego z łopatki, mielonego
    2 duże jajka
    2 łyżki bułki mielonej
    2 łyżki mleka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki suszonej żurawiny
    ¾ szklanki drobnych orzechów włoskich, najlepiej pozbawionych skórki
    1 mała łyzeczka jasnego miodu
    Foremka do pieczenia
    Przyprawy: przyprawa do mięs, sól, pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczeń wieprzowa z żurawiną w orzechowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę mieloną zalać mlekiem, odstawić na 10 minut. Do miski przełożyć mielone mięso, dodać żółtka, nasączoną bułkę, przyprawę do mięsa(mięso ma być dobrze przyprawione) i sół, pieprz do smaku, wyrobić na gładką masę. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać.
    Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do mięsa, wymieszać.
    Na patelni połączyć olej z miodem, dodać orzechy włoskie, wymieszać, krótko smażyć.
    Foremkę posmarować olejem, wyłożyć mięso, wyrównać. Na wierzch wyłożyć orzechy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 175 stopni 60 minut.

Porady

1.foremkę aluminiową można posypać bułką tartą przed włożeniem mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować