Pieczeń wieprzowa z żurawiną w orzechowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: bułkę mieloną zalać mlekiem, odstawić na 10 minut. Do miski przełożyć mielone mięso, dodać żółtka, nasączoną bułkę, przyprawę do mięsa(mięso ma być dobrze przyprawione) i sół, pieprz do smaku, wyrobić na gładką masę. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać.
Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do mięsa, wymieszać.
Na patelni połączyć olej z miodem, dodać orzechy włoskie, wymieszać, krótko smażyć.
Foremkę posmarować olejem, wyłożyć mięso, wyrównać. Na wierzch wyłożyć orzechy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 175 stopni 60 minut.
Porady
1.foremkę aluminiową można posypać bułką tartą przed włożeniem mięsa.
Komentarze