Prosta i delikatna pieczeń świetnie nadaje się do podania z sosem do obiadu na ciepło (np. z sosem pieczarkowym), jak i na zimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm.
-12 jajek
-300 g pieczarek
-1 duża cebula
-4 łyżki startego żółtego sera
-1 pęczek szczypiorku
-3/4 szkl. bułki tartej
-4 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżki oleju rzepakowego
-1-2 łyżki majonezu
-sól
-pieprz
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać.
Ugotowane jajka drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temperaturze około 200 stopni.
Komentarze