Pieczeń jajeczno-pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta i delikatna pieczeń świetnie nadaje się do podania z sosem do obiadu na ciepło (np. z sosem pieczarkowym), jak i na zimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm.
    -12 jajek
    -300 g pieczarek
    -1 duża cebula
    -4 łyżki startego żółtego sera
    -1 pęczek szczypiorku
    -3/4 szkl. bułki tartej
    -4 łyżki gęstej śmietany
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    -1-2 łyżki majonezu
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Jajko Pasztet

Pieczeń jajeczno-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać.
    Ugotowane jajka drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temperaturze około 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować