Pieczeń selerowo-pieczarkowa otulona salami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczeń selerowo-pieczarkowa otulona salami to pyszny dodatek do świeżego pieczywa. Wyszła lepsza niż się spodziewałam. Polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    150 g kiełbasy salami pepperoni
    suszone pomidory - 3/4 słoika ok.120 g

    500 g seler korzeń ( po obraniu )

    łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania foremki
    3 łyżki masła
    4 łyżki płatków owsianych
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki czosnku kolorowego
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    2 jajka

    pomidorki i sałata do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pasztet

Pieczeń selerowo-pieczarkowa otulona salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone pieczarki zetrzeć na tarce do warzyw. Selera obrać i też zetrzeć na tej samej tarce. W rondlu rozgrzać masło i dodać pieczarki. Chwilę dusić i dodać selera. Dodać ok 3/4 szklanki wody ( lub mniej ) i gotować aż seler dobrze zmięknie. Dodać płatki owsiane. Jeszcze chwilę gotować. Dodać pokrojone suszone pomidory, pieprz czarny świeżo mielony, czosnek, paprykę i sól do smaku. Wystudzić. Na koniec dodać jeszcze dobrze roztrzepane jajka. Wymieszać.
    Keksówkę wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem rzepakowym. Ułożyć na dnie i po bokach plastry kiełbasy. Masę selerowo- pieczarkową przełożyć do keksówki. Wierzch przykryć wystającą po bokach kiełbasą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. Wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce, pokroić, zajadać. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować