Pieczeń selerowo-pieczarkowa otulona salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, osuszone pieczarki zetrzeć na tarce do warzyw. Selera obrać i też zetrzeć na tej samej tarce. W rondlu rozgrzać masło i dodać pieczarki. Chwilę dusić i dodać selera. Dodać ok 3/4 szklanki wody ( lub mniej ) i gotować aż seler dobrze zmięknie. Dodać płatki owsiane. Jeszcze chwilę gotować. Dodać pokrojone suszone pomidory, pieprz czarny świeżo mielony, czosnek, paprykę i sól do smaku. Wystudzić. Na koniec dodać jeszcze dobrze roztrzepane jajka. Wymieszać.
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem rzepakowym. Ułożyć na dnie i po bokach plastry kiełbasy. Masę selerowo- pieczarkową przełożyć do keksówki. Wierzch przykryć wystającą po bokach kiełbasą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. Wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce, pokroić, zajadać. Smacznego.
Komentarze