Pieczemy z bialej kielbasy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasy wycisnelam z otoczki. Dodalam zeszkloną na smalcu cebule ,przeciśnięty przez praskę czosnek razem z przyprawami i surowymi jajkami.
Keksówkę wyłożyłam ciastem francuskim. Lekko zapiekłam w piekarniku (3-4 min w temp. 180 stopni C). Część masy z białej kiełbasy wyłożyłam na podpieczone ciasto ,ułożyłam ugotowane na twardo jajka ,przykryłam resztą masy. Na wierzch ułożyłam ciasto francuskie ,posmarowałam rozbełtanym żółtkiem ,posypałam solą.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni C ,wierzch keksówki przykryłam folią aluminiową ,piekłam 35 min. Po tym czasie zdjąłam folię i zapiekałam jeszcze 10 min.
Podałam z sosem chrzanowym wlasnej robory...4lyzki majonezu, 6łyżek smietany 18%, 4łyżki chrzanu łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz...wszystko wymieszac i gotowe..Danie mozna jesc na cieplo bądź zimno .smacznego
Porady
Smakuje na goraco i na zimno, pyszny z sosem chrzanowym
Komentarze