Pęczak z dynią, pomidorami i papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, kolorowy dodatek do mięs lub ryb. Dzięki prażeniu, kasza uzyskuje wspaniały aromat.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza pęczak - 200 ml
    Pomidory krojone - 400 g
    Dynia - 1/4 niedużej
    Papryka - 1 sztuka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Przyprawy:
    pieprz, papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pęczak z dynią, pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pęczak z dynią, pomidorami i papryką 1. Kaszę pęczak płuczemy kilka razy. Wysypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu kilka minut, często mieszają. Kiedy kasza pachnie już intensywnie zalewamy ją wodą - około 200-250 ml. Gotujemy, aż kasza będzie miękka.
  • Pęczak z dynią, pomidorami i papryką 2. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę dynię, paprykę kroimy w paski. Do ugotowanej kaszy dodajemy dynię, paprykę i pomidory, koncentrat i przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Jeśli z warzyw wypłynęło za dużo wody, gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia, aby ją odparować

Porady

Przed podaniem kaszę można posypać pestkami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować