Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

4.49 (190 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i sycące danie prosto z patelni. Głównym składnikiem tego dania jest kasza pęczak, której grube ziarna połączyłam z chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
    250 g zielonych szparagów
    1 cebula
    1/2 szklanki wina białego wytrawnego
    ok 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej spod suszonych pomidorów
    ok 4 łyżek tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozpuścić olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
    Kaszę przepłukać w wodzie i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć po czym zalać winem. Kiedy większość płynu odparuje dolewać po trochę gorący bulion, tak aby kasza była zakryta. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra, więc nie należy jej wysmażać.
  • 2. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić w grube talarki. Dodać do kaszy, przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 3 minuty. Gorącą kaszę posypać startym na tarce parmezanem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować