Przepis na te jajka powstał, gdy mój mąż miał ochotę na faszerowane jajka a ja chciałam "opróżnić " lodówkę.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo,
2 małe cebule czerwone,
150 g pieczarek
2 łyżki kaparów ze słoika,
100 g kiełbasy
2 łyżki masła
majonez, ketchup,
sól,pieprz.
kilka kropel sosu tabasco
Jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy żółtka i wrzucamy do miski.
2.W rondelku rozgrzewamy masło, cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na masło i przesmażamy.
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Przesmażamy 5-10minut.
3.Pieczarki i cebulkę solimy, by pieczarki puściły sok. Dusimy do momentu aż wyparuje sok spod pieczarek.
Studzimy.
4.Kiełbaskę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do pieczarek z cebulą, dodajemy kapary oraz żółtka, pieprzymy i dodajemy tabasco. Mieszamy porządnie.
5.Połówki jajek faszerujemy, na każde jajko nakładamy odrobinę majonezu dekorujemy kropką ketchupu i na sam wierzch kładziemy po 1 kaparze.
Komentarze