Szybki i prosty na pożywna i zdrową przekąskę lub obiad.
50 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
5srednich patisonow lub 5 małych cukin
mieso mielone 500g
pieczarki 250g
1 duża cebula
4ząbki czosnku
ser mozarella w kulce 1 sztuka
parmezam tarty(do posypania po górze)
sol,pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
majeranek do smak
wegeta
natka pietruszki.
Olej do smażenia
Patisony i cukinią faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W patisonach odkroić mały plaster tak aby wydrążyć środek podobnie z cukinią tylko że odcinamy po długości.
Drążymy łyżka środek nie wyrzucać miąższu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Miąższ wydrążony siekamy i wrzucamy do cebuli.
Dodajemy siekany drobno czosnek
Wszystko smażymy na małym ogniu 5 minut.dodajemy mięso mielone i podsmażamy chwilę ciągle mieszając.doprawiamy solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami do smaku.
Farsz przerzucamy do miski .na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.doprawione szczypta wegety.
Podsmażone pieczarki i farsz mieszamy w misce posypujemy natką pietruszki i nadziewamy cukinię lub patisony do połowy .na górze dodajemy pokrojoną mozarelle dodajemy resztę farszu a górę posypujemy tartym parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku 180'okolo godziny.
Komentarze