Patisony i cukinią faszerowane

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Szybki i prosty na pożywna i zdrową przekąskę lub obiad.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5srednich patisonow lub 5 małych cukin
    mieso mielone 500g
    pieczarki 250g
    1 duża cebula
    4ząbki czosnku
    ser mozarella w kulce 1 sztuka
    parmezam tarty(do posypania po górze)
    sol,pieprz do smaku
    przyprawa do mięsa mielonego
    majeranek do smak
    wegeta
    natka pietruszki.
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Patisony i cukinią faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W patisonach odkroić mały plaster tak aby wydrążyć środek podobnie z cukinią tylko że odcinamy po długości.
    Drążymy łyżka środek nie wyrzucać miąższu.
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
    Miąższ wydrążony siekamy i wrzucamy do cebuli.
    Dodajemy siekany drobno czosnek
    Wszystko smażymy na małym ogniu 5 minut.dodajemy mięso mielone i podsmażamy chwilę ciągle mieszając.doprawiamy solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami do smaku.
    Farsz przerzucamy do miski .na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.doprawione szczypta wegety.
    Podsmażone pieczarki i farsz mieszamy w misce posypujemy natką pietruszki i nadziewamy cukinię lub patisony do połowy .na górze dodajemy pokrojoną mozarelle dodajemy resztę farszu a górę posypujemy tartym parmezanem.
    Zapiekamy w piekarniku 180'okolo godziny.

Porady

Najlepsze będą młode cukinię nie duże

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować