Patisony faszerowane

4.45 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na 4 sztuki:

    4 średniej wielkości patisony
    300g mięsa mielonego (dowolnego)
    pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej
    1 cebula, drobno posiekana
    ząbek czosnku, drobno posiekany
    1 jajko
    przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
    po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
Wystaw ocenę:

4.45 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patisony faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Patisony myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkami na wysokości około 1m od góry. Wydrążamy nasionka, wyrzucamy. Następnie wydrążamy miąższ tak, by zostały nam ścianki grubości około 1cm. Miąższ drobno kroimy.
    Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy miąższ patisonów, lekko solimy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia.
    Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy. Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w 180 stopniach około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Patison Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować