Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki na 4 sztuki:
4 średniej wielkości patisony
300g mięsa mielonego (dowolnego)
pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej
1 cebula, drobno posiekana
ząbek czosnku, drobno posiekany
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
Patisony faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Patisony myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkami na wysokości około 1m od góry. Wydrążamy nasionka, wyrzucamy. Następnie wydrążamy miąższ tak, by zostały nam ścianki grubości około 1cm. Miąższ drobno kroimy.
Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy miąższ patisonów, lekko solimy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy. Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w 180 stopniach około 60 minut.
Komentarze