Patisony faszerowane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wlaśnie sie pojawiły w moim ogródku piekne młode patisony.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 patisony młode
    1 pierś z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    2 cebule młode
    1 łyżka masła
    1 kulka mozzarelli
    sól
    pieprz
    oregano
    łyżeczka pomidorów suszonych
    4 pomidory
    świeża bazylia ok 10 listków
    świeże oregano ok 10 listków
    50 ml wina białego wina
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patisony faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Patisony faszerowane 1. Patisony umyć, odciąć krążek od strony ogonka , wydrążyć przy pomocy łyżki .
  • Patisony faszerowane 2. Mięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso i 1/3 miąszu z patisonów pokrojone w kostkę, przyprawić do smaku solą pieprzem szczyptą oregano i pół łyżeczki suszonych pomidorów. Podsmażyć ok 10 min. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mozzarellę pokroić w kosteczkę wymieszać z nadzieniem.
  • Patisony faszerowane 3. Całe nadzienie wepchnąć do wydrążonych patisonów, przykryć kapelusikiem.
    Przygotować garnek do duszenia lub głęboką patelnię. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojone pomidory i resztę miąszu z patisonów i cebulę. Podsmażyć kilka minut, dodać bazylię, oregano, pół łyżeczki suszonych pomidorów, doprawić solą i pieprzem , podlać winem i wstawić nadziane patisony. przykryć pokrywką i dusić ok 40 min. na wolnym ogniu.
  • Patisony faszerowane 4. Gotowe patisony wyjąć , sos zmiksować blenderem , wlać do sosjerki i podać do obiadu.
    Do tego dania podałam młode ziemniaczki z wody z koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować