Patisony faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisony umyć, odciąć krążek od strony ogonka , wydrążyć przy pomocy łyżki .
2.Mięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso i 1/3 miąszu z patisonów pokrojone w kostkę, przyprawić do smaku solą pieprzem szczyptą oregano i pół łyżeczki suszonych pomidorów. Podsmażyć ok 10 min. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mozzarellę pokroić w kosteczkę wymieszać z nadzieniem.
3.Całe nadzienie wepchnąć do wydrążonych patisonów, przykryć kapelusikiem.
Przygotować garnek do duszenia lub głęboką patelnię. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojone pomidory i resztę miąszu z patisonów i cebulę. Podsmażyć kilka minut, dodać bazylię, oregano, pół łyżeczki suszonych pomidorów, doprawić solą i pieprzem , podlać winem i wstawić nadziane patisony. przykryć pokrywką i dusić ok 40 min. na wolnym ogniu.
4.Gotowe patisony wyjąć , sos zmiksować blenderem , wlać do sosjerki i podać do obiadu.
Do tego dania podałam młode ziemniaczki z wody z koperkiem.
Komentarze