pasztet z zielonej soczewicy

4.5 (192 ocen)

smaczny pasztet

Składniki:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
    2 marchewki
    pół selera
    1 cebula
    1 ziemniak
    200 g pieczarek
    4 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    2 jajka
    pęczek natki pietruszki
    ziele angielskie
    liście laurowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę na sicie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości ok 25 min. Marchew, ziemniaka i selera obrać; pokroić na małe kawałki i również ugotować do miękkości.
  • 2. W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę. Na oliwie lekko przesmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • 3. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i wyjmujemy z niej przyprawy, dodajemy warzywa i miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość pieprzem i solą do smaku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą; przekładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica zielona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Pasztet z zielonej soczewicy

To może cię zainteresować