Czy jest coś lepszego niż domowy pasztet? Owszem! Domowy pasztet warzywny:) Porcyjka 100 g to 105 kcal.
Składniki:
Warstwa biała:
100 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
300 g kalafiora
1 jajko
10 g mąki pszennej
15 g siemienia lnianego
Sól, pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa świeżo starta
Warstwa zielona:
100 g zielonej soczewicy- waga suchej soczewicy
250 g brokuła
120 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
10 g oleju koksowego
2 jajka
1 serek homogenizowany naturalny 0%-125 g
10 g mąki pszennej
Sól
¾ łyżeczki chilii
Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 8-10 minut. Następnie odcedzić.
Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 500 ml) i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.
2.Kaszę przełożyć do rondla o płaskim dnie, dodać kalafior i zmiksować na gładki krem.
3.Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy ( gałki spora szczypta). Dokładnie wymieszać całość. Wsypać siemię lniane i po raz ostatni wymieszać.
4.Warstwa zielona:
Soczewicę ugotować do miękkości. Z brokułem postąpić tak jak z kalafiorem.
5.Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. Zeszklić na oleju. Dodać szpinak ( nie rozmrażać). Dusić aż cały płyn wyparuje, zdjąć z ognia i przestudzić. Do rondla przełożyć soczewicę, brokuł oraz szpinak. Zmiksować.
6.Początkowo miksowanie będzie mało skuteczne, należy dodać jajka i serek. Dokończyć miksowanie na gładką masę. Dodać mąkę oraz doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
7.Wykonanie:
Keksówkę (rozm. 28) posmarować lekko masłem i wysypać bułka tartą. Na spód wyłożyć zieloną warstwę, rozsmarować . Na wiech dać białą warstwę. Lekko stuknąć foremką o blat i wstawić pasztet do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po około 30 minut nakryć folią spożywczą. Pasztet powinien się piec około 60-65 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wstawić na cała noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze