PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I ZIELONEJ SOCZEWICY

  • wyświetlono: 1184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Czy jest coś lepszego niż domowy pasztet? Owszem! Domowy pasztet warzywny:) Porcyjka 100 g to 105 kcal.

20191005_083333

Składniki

Warstwa biała:

100 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
300 g kalafiora
1 jajko
10 g mąki pszennej
15 g siemienia lnianego
Sól, pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa świeżo starta

Warstwa zielona:

100 g zielonej soczewicy- waga suchej soczewicy
250 g brokuła
120 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
10 g oleju koksowego
2 jajka
1 serek homogenizowany naturalny 0%-125 g
10 g mąki pszennej
Sól
¾ łyżeczki chilii

Sposób przygotowania przepisu:

PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I ZIELONEJ SOCZEWICY

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 8-10 minut. Następnie odcedzić.
    Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 500 ml) i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.
  • image-0f9u9jg2. Kaszę przełożyć do rondla o płaskim dnie, dodać kalafior i zmiksować na gładki krem.
  • image-1eh9pdw3. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy ( gałki spora szczypta). Dokładnie wymieszać całość. Wsypać siemię lniane i po raz ostatni wymieszać.
  • 4. Warstwa zielona:
    Soczewicę ugotować do miękkości. Z brokułem postąpić tak jak z kalafiorem.
  • image-0dc88kq5. Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. Zeszklić na oleju. Dodać szpinak ( nie rozmrażać). Dusić aż cały płyn wyparuje, zdjąć z ognia i przestudzić. Do rondla przełożyć soczewicę, brokuł oraz szpinak. Zmiksować.
  • image-1etd8as6. Początkowo miksowanie będzie mało skuteczne, należy dodać jajka i serek. Dokończyć miksowanie na gładką masę. Dodać mąkę oraz doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
  • image-07itny97. Wykonanie:
    Keksówkę (rozm. 28) posmarować lekko masłem i wysypać bułka tartą. Na spód wyłożyć zieloną warstwę, rozsmarować . Na wiech dać białą warstwę. Lekko stuknąć foremką o blat i wstawić pasztet do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po około 30 minut nakryć folią spożywczą. Pasztet powinien się piec około 60-65 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wstawić na cała noc do lodówki. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodykalafiorbrokułkasza jaglanaPasztetkolacjazielona soczewicadomowy pasztetpasztet warzywnydo pracywiosenne danieprzepisy_fit

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z kaszy jaglanej i jarzyn.

Dodane przez: zielony liść

Pasztet z kaszy jaglanej i jarzyn

Pasztet pełen jarzyn to samo zdrowie,...

image-27gk0fq

Dodane przez: magdalenaa_z

Pasztet z kaszy jaglanej i dyni

W tym roku mam wyjątkowo dużo dyni...

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Dodane przez: jacekwkuchni

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi...

Pasztet z soczewicy to świetna...

image-04cp0j8

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Pasztet z kaszy jaglanej

pasztety wegetariańskie to jedne...

Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami

Dodane przez: ewaeu

Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami

Smacznie z zdrowo.

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami

Dodane przez: anemon

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi...

Ostatnio ten właśnie pasztet piekę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE