PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I ZIELONEJ SOCZEWICY

4.5 (167 ocen)

Czy jest coś lepszego niż domowy pasztet? Owszem! Domowy pasztet warzywny:) Porcyjka 100 g to 105 kcal.

Składniki:

  • Warstwa biała:

    100 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
    300 g kalafiora
    1 jajko
    10 g mąki pszennej
    15 g siemienia lnianego
    Sól, pieprz do smaku
    Gałka muszkatołowa świeżo starta

    Warstwa zielona:

    100 g zielonej soczewicy- waga suchej soczewicy
    250 g brokuła
    120 g mrożonego szpinaku
    1 mała cebula
    10 g oleju koksowego
    2 jajka
    1 serek homogenizowany naturalny 0%-125 g
    10 g mąki pszennej
    Sól
    ¾ łyżeczki chilii
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 8-10 minut. Następnie odcedzić.
    Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 500 ml) i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.
  • image-0f9u9jg 2. Kaszę przełożyć do rondla o płaskim dnie, dodać kalafior i zmiksować na gładki krem.
  • image-1eh9pdw 3. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy ( gałki spora szczypta). Dokładnie wymieszać całość. Wsypać siemię lniane i po raz ostatni wymieszać.
  • 4. Warstwa zielona:
    Soczewicę ugotować do miękkości. Z brokułem postąpić tak jak z kalafiorem.
  • image-0dc88kq 5. Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. Zeszklić na oleju. Dodać szpinak ( nie rozmrażać). Dusić aż cały płyn wyparuje, zdjąć z ognia i przestudzić. Do rondla przełożyć soczewicę, brokuł oraz szpinak. Zmiksować.
  • image-1etd8as 6. Początkowo miksowanie będzie mało skuteczne, należy dodać jajka i serek. Dokończyć miksowanie na gładką masę. Dodać mąkę oraz doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
  • image-07itny9 7. Wykonanie:
    Keksówkę (rozm. 28) posmarować lekko masłem i wysypać bułka tartą. Na spód wyłożyć zieloną warstwę, rozsmarować . Na wiech dać białą warstwę. Lekko stuknąć foremką o blat i wstawić pasztet do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po około 30 minut nakryć folią spożywczą. Pasztet powinien się piec około 60-65 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wstawić na cała noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Kasza jaglana Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Dania do pracy

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Pasztet z zielonej soczewicy

To może cię zainteresować