Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku

4 (1 ocen)

Pasztet z królikiem owinięty w plastry wędzonego boczku ładnie prezentuje się na stole, a przy tym wspaniale smakuje.

Składniki:

  • 1 sprawiony królik o wadze 1,1 kg + wątróbka z niego
    40 dag podgardla wieprzowego
    50 dag łopatki wieprzowej
    1 marchew
    1 pietruszka
    3 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    20 dag wątróbki z indyka
    1 cebula
    1 łyżka gęsiego smalcu
    2 małe czerstwe kajzerki (ale nie całkiem wysuszone)
    3 jajka
    sól
    pieprz
    majeranek
    tymianek
    gałka muszkatołowa
    duża szczypta imbiru
    mielona słodka papryka
    cienkie plastry boczku wędzonego (u mnie parzony)
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    gałązki świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso na ten pasztet przygotowałam w szybkowarze, ale oczywiście można je ugotować po prostu w garnku.
    Mięso opłukać, łopatkę i podgardle pokroić na kawałki, królika podzielić na części.
    Marchew i pietruszkę obrać, opłukać.
    Mięso i warzywa umieścić w szybkowarze, dodać ziele angielskie, liść laurowy, troszkę soli i 3 szklanki wody.
    Od chwili „puszczenia pary” gotować około 50 minut, przy czym po około 25 minutach wyjąć włoszczyznę i podgardle, a dalej gotować tylko królika i łopatkę.
    Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić, mięso królika oddzielić od kości.
  • 2. Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i gotować 15-20 minut, osączyć i ostudzić.
    Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, zeszklić na gęsim smalcu.
    Kajzerki namoczyć w wywarze z mięsa, lekko odcisnąć.
  • 3. Przez maszynkę do mielenia dwukrotnie przepuścić mięso, wątróbkę, warzywa, cebulę i kajzerki.
    Dodać jajka i przyprawy do smaku, dokładnie wyrobić.
  • 4. Dwie keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć je plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją wierzch masy. Masę nałożyć, lekko przygnieść i wyrównać, przykryć z wierzchu boczkiem i powtykać pod niego gałązki rozmarynu.
    Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
    Wystudzić w foremkach, wyjąć i schłodzić w lodówce.

Porady

Jeśli pasztet nie chce wyjść, podgrzać blaszkę na chwilę na rozgrzanym palniku i ponownie spróbować wyjąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Królik Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować