Pasztet z królikiem owinięty w plastry wędzonego boczku ładnie prezentuje się na stole, a przy tym wspaniale smakuje.
Składniki:
1 sprawiony królik o wadze 1,1 kg + wątróbka z niego
40 dag podgardla wieprzowego
50 dag łopatki wieprzowej
1 marchew
1 pietruszka
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
20 dag wątróbki z indyka
1 cebula
1 łyżka gęsiego smalcu
2 małe czerstwe kajzerki (ale nie całkiem wysuszone)
3 jajka
sól
pieprz
majeranek
tymianek
gałka muszkatołowa
duża szczypta imbiru
mielona słodka papryka
cienkie plastry boczku wędzonego (u mnie parzony)
tłuszcz i bułka tarta do formy
gałązki świeżego rozmarynu
Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso na ten pasztet przygotowałam w szybkowarze, ale oczywiście można je ugotować po prostu w garnku.
Mięso opłukać, łopatkę i podgardle pokroić na kawałki, królika podzielić na części.
Marchew i pietruszkę obrać, opłukać.
Mięso i warzywa umieścić w szybkowarze, dodać ziele angielskie, liść laurowy, troszkę soli i 3 szklanki wody.
Od chwili „puszczenia pary” gotować około 50 minut, przy czym po około 25 minutach wyjąć włoszczyznę i podgardle, a dalej gotować tylko królika i łopatkę.
Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić, mięso królika oddzielić od kości.
2.Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i gotować 15-20 minut, osączyć i ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, zeszklić na gęsim smalcu.
Kajzerki namoczyć w wywarze z mięsa, lekko odcisnąć.
3.Przez maszynkę do mielenia dwukrotnie przepuścić mięso, wątróbkę, warzywa, cebulę i kajzerki.
Dodać jajka i przyprawy do smaku, dokładnie wyrobić.
4.Dwie keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć je plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją wierzch masy. Masę nałożyć, lekko przygnieść i wyrównać, przykryć z wierzchu boczkiem i powtykać pod niego gałązki rozmarynu.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić w foremkach, wyjąć i schłodzić w lodówce.
Porady
Jeśli pasztet nie chce wyjść, podgrzać blaszkę na chwilę na rozgrzanym palniku i ponownie spróbować wyjąć.
Komentarze