Pasztet z pieczonego królika w słoiku

4.44 (203 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Delikatny pasztet z króliczego mięsa doskonały na kanapki na śniadanie lub kolacje. Rewelacyjny smak pieczonego mięsa z warzywami, którego nie znajdziemy w kupnych pasztetach. Dodatkowo dzięki pasteryzacji w słoikach możemy go przechowywać nawet pół roku. Warto poświęcić trochę czasu, aby zjeść zdrowy i smaczny pasztet bez ulepszaczy, wypełniaczy i MOM.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Przednia część dużego królika (ok 2 kg)
    200 g wędzonego surowego boczku
    1 wątróbka z królika
    1 łyżka masła
    2 średnie cebule
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    4 ząbki czosnku
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    kilka gałązek świeżego tymianku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.44 (203 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z pieczonego królika w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę z królika oczyścić i umyć, pokroić w drobniejsze kawałki. Cebule obrać i posiekać. Na łyżce masła zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej wątróbkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Tuszkę z królika umyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Królika natrzeć solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Czosnek, marchewką i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu z królikiem. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 C, a następnie odkryć mięso i piec jeszcze przez pół godziny. Po upieczeniu królika przestudzić.
    Ostudzone mięso, warzywa, boczek i usmażoną wątróbkę z cebulą dwukrotnie zmielić przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, który wytopił się z mięsa oraz doprawić jeszcze solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Nakładać ciasno do słoików. Pasteryzować przez godzinę od zagotowania. Ostudzić słoiki i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować