Każdy zapewne lubi pasztety i to z różnych gatunków mięs i z różnymi dodatkami.
Mój dzisiejszy pasztet jest z mięsa wieprzowego z dodatkiem wątróbki drobiowej.
Jest pyszny i smakuje wyśmienicie.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
mięso wieprzowe 800 g,
wątróbka drobiowa 300 g,
jajka 2,
seler 1/4 szt,
marchewki 2 szt,
cebula 1 szt,
olej do smażenia 3 łyżki,
sól do smaku,
pieprz świeżo mielony do smaku,
gałka muszkatołowa szczypta,
bułka 1 szt,
mleko do namoczenia bułki (może być woda),
tłuszcz do wysmarowania kek sówek,
bułka tarta do kek sówek,
Wielkanocny pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe dokładnie wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
Wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć wytworzone szumowiny,dodać obrane marchewki i kawałek selera.
Gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wystudzić, w między czasie wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć,następnie podsmażyć na oleju razem z obrana pokrojoną cebulą.
Mięso zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem i podsmażoną wątróbką.
Na sam koniec do masy zmielić namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę.
Do całości dodać jajka , doprawić do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać. ( gdyby masa była zbyt gęsta dolać bulionu z gotowania mięsa).
Masę przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą kek sówek.
Piec około 50 - 60 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić a następnie wyjąć i podawać.
Komentarze