Pasztet w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę oprószamy
pieprzem i smażymy na łyżce
oleju. Grzyby obgotowujemy,
kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Bułkę namaczamy
i odciskamy. Boczek
i cielęcinę kroimy w kawałki.
Smażymy na reszcie oleju.
Dodajemy włoszczyznę, cebulę,
rosół i wino. Gotujemy
40 minut. Odcedzamy i studzimy.
Mielimy z bułką, a następnie
mieszamy z jajkami
i śmietaną. Doprawiamy.
2.Mąkę zagniatamy z miękkim
masłem, solą i 8 łyżkami
wody. Schładzamy.
3.Ciasto rozwałkowujemy.
2/3 wykładamy dno i boki
keksówki. Wkładamy farsz,
grzyby i polędwicę. Przykrywamy
resztą ciasta. Smarujemy
żółtkiem i wykrawamy
mały otwór. Pieczemy 1,5
godziny w temp. 200 °C.
Komentarze