PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pasztet w cieściehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/42/37b0abbb4863b4d3fb4c051a0cfe8238eebd7c95.jpeg9761134http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pasztet-w-ciescie
● 30 dag mąki
● bułka
● 2 jajka i żółtko
● 20 dag boczku
● 50 dag cielęciny
● pęczek włoszczyzny
● cebula
● cynamon
● 15 dag masła
● sól
● 4 łyżki oleju
● pieprz
● 400 ml rosołu
● 30 dag polędwicy wieprzowej
● 15 dag suszonych grzybów
● 125 ml wina
● 10 dag kremówki
Sposób przygotowania przepisu:
Pasztet w cieście
1.
Polędwicę oprószamy
pieprzem i smażymy na łyżce
oleju. Grzyby obgotowujemy,
kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Bułkę namaczamy
i odciskamy. Boczek
i cielęcinę kroimy w kawałki.
Smażymy na reszcie oleju.
Dodajemy włoszczyznę, cebulę,
rosół i wino. Gotujemy
40 minut. Odcedzamy i studzimy.
Mielimy z bułką, a następnie
mieszamy z jajkami
i śmietaną. Doprawiamy.
2.
Mąkę zagniatamy z miękkim
masłem, solą i 8 łyżkami
wody. Schładzamy.
3.
Ciasto rozwałkowujemy.
2/3 wykładamy dno i boki
keksówki. Wkładamy farsz,
grzyby i polędwicę. Przykrywamy
resztą ciasta. Smarujemy
żółtkiem i wykrawamy
mały otwór. Pieczemy 1,5
godziny w temp. 200 °C.
PPWS_01-2011
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze