Pasztet w cieście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymieniam się przepisami z koleżankami z Koła Gospodyń Wiejskich.

Składniki:

  • ● 30 dag mąki
    ● bułka
    ● 2 jajka i żółtko
    ● 20 dag boczku
    ● 50 dag cielęciny
    ● pęczek włoszczyzny
    ● cebula
    ● cynamon
    ● 15 dag masła
    ● sól
    ● 4 łyżki oleju
    ● pieprz
    ● 400 ml rosołu
    ● 30 dag polędwicy wieprzowej
    ● 15 dag suszonych grzybów
    ● 125 ml wina
    ● 10 dag kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę oprószamy
    pieprzem i smażymy na łyżce
    oleju. Grzyby obgotowujemy,
    kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Bułkę namaczamy
    i odciskamy. Boczek
    i cielęcinę kroimy w kawałki.
    Smażymy na reszcie oleju.
    Dodajemy włoszczyznę, cebulę,
    rosół i wino. Gotujemy
    40 minut. Odcedzamy i studzimy.
    Mielimy z bułką, a następnie
    mieszamy z jajkami
    i śmietaną. Doprawiamy.
  • 2. Mąkę zagniatamy z miękkim
    masłem, solą i 8 łyżkami
    wody. Schładzamy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy.
    2/3 wykładamy dno i boki
    keksówki. Wkładamy farsz,
    grzyby i polędwicę. Przykrywamy
    resztą ciasta. Smarujemy
    żółtkiem i wykrawamy
    mały otwór. Pieczemy 1,5
    godziny w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować