Pasztet domowy w cieście

4.5 (194 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i aromatyczny pasztet wieprzowo-drobiowy w chrupiącym cieście.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbki drobiowe: 500 gramów
    - Mięso wieprzowe (chuda karkówka będzie doskonała): 500 gramów
    - słonina: 40 gramów
    - Kajzerki (najlepiej 2 -3 dniowe): 2 sztuki
    - masło: 20 gramów
    - wino porto: 100 mililitrów
    - żółta cebula: 1 sztuka
    - zielony pieprz: 1 szczypta
    - tymianek: 1 szczypta
    - sól: 2 łyżeczki
    - żółtka: 2 sztuki

    - arkusz francuskiego ciasta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet domowy w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle i odstawianym do wystudzenia. Bułki kroimy w kostkę, zalewamy porto, odstawiamy. Mięso, wątróbki i słoninę kroimy w kostkę.
  • 2. Mięso, wątróbki, słoninę, cebulę i lekko odciśnięte bułki trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Za pierwszym razem przez sitko 5mm, dwa kolejne przez sitko 3mm. Do powstałej masy dodajemy przyprawy oraz żółtka i dokładnie wyrabiamy.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Foremkę keksówkę wykładamy ciastem francuskim, wypełniamy masą. Wierzch masy przykrywamy resztą ciasta. Pasztet pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować