Domowy pasztet w słoiku

  • wyświetlono: 25019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Trochę pracochłonny ale warto go zrobić. Smak i zapach po otwarciu słoika wynagradza trud naszej pracy.

elka72

Składniki

1kg łopatki bez kości
500 g wątróbek drobiowych
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
sól morska
świeżo mielony pieprz
1 łyżka majeranku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
kilka suszonych grzybów leśnych
2-3 łyżki masła
3-4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy pasztet w słoiku

  • 1.
    Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
  • 3. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę.
    Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
  • 4. Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę.

Porady

. Tak zapasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej wtedy należy drugiego dnia ponownie pasteryzować słoiki 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babciPasztetdomowy wyrób

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy pasztet

Dodane przez: asienka127

Domowy pasztet

Smakowity domowy pasztet któremu...

Pyszny, rozpływa się w ustach!

Dodane przez: ladygoga

Domowy pasztet

Oryginalny Dzięciołowy domowy pasztet...

Domowy pasztet wieprzowo - drobiowy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Pieczony domowy pasztet jest najlepszy,...

Pasztet domowy

Dodane przez: mariwanna

Pasztet domowy świąteczny

Pyszny, domowy pasztet

Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Dodane przez: Ejszetka

Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Kupując gotowe pasztety ze sklepu...

image-1ijeo0o

Dodane przez: Nemi-Habibi

Pasztet domowy

Tym razem proponuję Wam domowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE