Pasztet patriotyczny

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ze względu na połączenie białego i czerwonego mięsa, oraz dodatków w tych samych kolorach, z którym można podawać ten pasztet, roboczo dostał nazwę "teraz Polska".

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki- proporcja na 1 foremkę:

    ½ kg wątróbki drobiowej
    30 dag mięsa mielonego drobiowego
    ½ kg boczku surowego
    1 średnia cebula
    1 jabłko
    1 łyżka majeranku otartego
    1 łyżka sosu balsamicznego
    olej
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej tartej
    liść laurowy, ziele angielskie
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany
    Sól, pieprz

    Dodatki do podania: chrzan tarty, żurawina do mięs
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet patriotyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę moczymy 2 godziny w wodzie z mlekiem i oczyszczamy z błon i włókien. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i jabłko pokrojone w cząstki. Smażymy ok. 15 minut, w trakcie dodajemy majeranek, pieprz, a na koniec sos balsamiczny. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Boczek surowy gotujemy ok. 30 minut w wodzie z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Po wystudzeniu kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju dodajemy 3 wyciskane ząbki czosnku i mięso drobiowe . W trakcie obsmażania mięsa drobiowego dodajemy pokrojony boczek i dalej smażymy też ok. 15 minut.
  • 3. Wystudzone wątróbki z dodatkami miksujemy w malakserze, tak samo robimy z mięsem. Zmiksowane składniki mieszamy w jednym naczyniu, dodajemy surowe jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową , sól, pieprz do smaku i wyrabiamy dość długo łyżką aby dobrze połączyć wszystkie składniki i przyprawy.
  • pasztet2 4. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 90 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować