Ze względu na połączenie białego i czerwonego mięsa, oraz dodatków w tych samych kolorach, z którym można podawać ten pasztet, roboczo dostał nazwę "teraz Polska".
45 min
Składniki:
Składniki- proporcja na 1 foremkę:
½ kg wątróbki drobiowej
30 dag mięsa mielonego drobiowego
½ kg boczku surowego
1 średnia cebula
1 jabłko
1 łyżka majeranku otartego
1 łyżka sosu balsamicznego
olej
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej tartej
liść laurowy, ziele angielskie
2 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
Sól, pieprz
Dodatki do podania: chrzan tarty, żurawina do mięs
Pasztet patriotyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę moczymy 2 godziny w wodzie z mlekiem i oczyszczamy z błon i włókien. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i jabłko pokrojone w cząstki. Smażymy ok. 15 minut, w trakcie dodajemy majeranek, pieprz, a na koniec sos balsamiczny. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Boczek surowy gotujemy ok. 30 minut w wodzie z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Po wystudzeniu kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju dodajemy 3 wyciskane ząbki czosnku i mięso drobiowe . W trakcie obsmażania mięsa drobiowego dodajemy pokrojony boczek i dalej smażymy też ok. 15 minut.
3.Wystudzone wątróbki z dodatkami miksujemy w malakserze, tak samo robimy z mięsem. Zmiksowane składniki mieszamy w jednym naczyniu, dodajemy surowe jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową , sól, pieprz do smaku i wyrabiamy dość długo łyżką aby dobrze połączyć wszystkie składniki i przyprawy.
4.Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 90 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.
Komentarze