Patriotyczny torcik truskawkowy

5 (189 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Smakuje jak truskawki z bitą śmietaną, rozpływa się w ustach :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 kopiaste łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    masa śmietanowa I i II (czyli wszystkie składniki x2):
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    1 kopiasta łyżka cukru pudru (po dodaniu żelatyny spróbujcie czy ta ilość będzie dla Was ok)
    warstwa truskawkowa:
    250 gramów truskawek (użyłam mrożonych)
    1 galaretka truskawkowa + 150 ml wrzątku
    1,5 łyżki żelatyny
    cukru już nie dodawałam (spróbujcie)
    dodatkowo:
    garść truskawek na górę
    1 galaretka truskawkowa
    poncz do biszkoptu:
    1/3 szklanki wody + sok z połowy cytryny
    biszkopt możemy również cienko posmarować lekko rozcieńczonym dżemem lub konfiturą truskawkową
    możemy go nasączyć również sokiem z gotowania truskawek z dodatkiem cukru
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki

Patriotyczny torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka i miksujemy na średnich obrotach z białkami. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o wymiarach 24 cm, pieczemy w temperaturze 175 stopni około 25 minut do suchego patyczka.
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy biszkopt. Następnie go schładzamy.
  • 2. Żelatynę rozprowadzamy dokładnie we wrzątku, lekko schładzamy.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
    Żelatynę hartujemy 2 łyżkami śmietanki i wlewamy całość do masy śmietanowej, miksujemy.
    Tężejącą masę śmietanową wylewamy na naponczowany biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy wraz z 1,5 łyżki żelatyny we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Truskawki (mogą być zamrożone) wsypujemy do rondla, zagotowujemy (możemy dodać 2 łyżki wody na początek) przez 5 – 8 minut, rozcieramy na pure. Schładzamy. Następnie dodajemy do nich żelatynę z galaretką, mieszamy dokładnie. Masę truskawkową wylewamy na zastygniętą warstwę śmietankową, wsadzamy do lodówki do stężenia.

    Przygotowujemy drugą warstwę śmietanową, postępując dokładnie tak samo jak przy pierwszej. Następnie wylewamy ją na zastygniętą masę truskawkową.

    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 0,5 litrze wrzątku, studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.
    Na zastygniętej masie śmietankowej (tej ostatniej) układamy truskawki (poza sezonem układamy zamrożone), następnie zalewamy je tężejąca galaretką truskawkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Ciasto jest bardzo „rozwojowe”, w sezonie możemy wykorzystać do niego ulubione owoce, np. czarną porzeczkę, jagody, maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować