Pasztet jajeczny

  • wyświetlono: 12035 |
  • dodany do książki kucharskiej: 43 |
  • polecenia: 1

Świetny do chleba nie tylko na Święta.

ilka
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

9 jajek ugotowanych na twardo+1 surowe
1 duża cebula
1 szklanka bułki tartej
100ml kwaśnej śmietany (18%)
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
50-80g żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet jajeczny

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cebulę, śmietanę, surowe żółtko, bułkę tartą (2 łyżki odłożyć) oraz pokrojony szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostałe białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blaszkę keksówkę (ok. 10x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę. Wierzch wyrównać i posypać pozostawioną bułką tartą oraz startym na tarce serem żółtym.
    Polać 1 łyżką roztopionego masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1/2 godziny.
PPWS_09-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaWielkanocPasztet

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami

Dodane przez: Paulina Nosek

Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami

Jest znanych wiele pasztetów -...

pasztet jajeczny z porem

Dodane przez: magdzia44448

WIELKANOCNY PASZTET JAJECZNY Z POREM

PYSZNY I SZYBKI W PRZYGOTOWANIU....

image-1xefc51

Dodane przez: Mariola123

PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY

Pasztet z marchewki przeważnie...

Pasztet jajeczny

Dodane przez: sbelata

Pasztet jajeczny

Pyszny pasztet, idealny na wielkanocne...

Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą

Dodane przez: JustKuchcik

Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą

Pożywny pasztet dla jaroszy i nie...

image-0fy2ch0

Dodane przez: beniawojt

Pasztet jajeczny z chrzanową wędliną

Smakuje wyśmienicie z kromką świeżego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE