9 jajek ugotowanych na twardo+1 surowe
1 duża cebula
1 szklanka bułki tartej
100ml kwaśnej śmietany (18%)
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
50-80g żółtego sera
Sposób przygotowania przepisu:
Pasztet jajeczny
1.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cebulę, śmietanę, surowe żółtko, bułkę tartą (2 łyżki odłożyć) oraz pokrojony szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostałe białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blaszkę keksówkę (ok. 10x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę. Wierzch wyrównać i posypać pozostawioną bułką tartą oraz startym na tarce serem żółtym.
Polać 1 łyżką roztopionego masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1/2 godziny.
PPWS_09-2014
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze