Pasztet domowy gładki i delikatny w smaku

4.8 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na życzenie domowników zrobiłam delikatny pasztet, zupełnie gładki, bez dodatków takich jak żurawina czy grzybki. Z mięsa trzykrotnie mielonego wyszedł pasztet bardzo gładki i bardzo smaczny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 600 g wątróbki drobiowej + mąka pszenna do oprószenia i olej rzepakowy do smażenia
    ok 500 g mięsa wołowego ( mięso z niedzielnego rosołu )
    ok 1100 g łopatki
    ok 800 g boczku
    ok 300 g podgardla
    listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach, sól
    marchewka, pietruszka, kawałek selera, 3 ząbki czosnku, cebula
    5 jajek
    2 kajzerki
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu drobno mielonego ( ostry )
    pieprz młotkowany z kolendrą do oprószenia usmażonej wątróbki
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet domowy gładki i delikatny w smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć delikatnie mąką pszenną. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowy usmażyć wątróbkę. Nie solić. Oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą.
    Wystudzić.
    Łopatkę, boczek i podgardle ugotować ( ok 40 min na wolnym ogniu ) z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu czarnego w ziarnach, ziela angielskiego, a także marchewki, pietruszki, selera, czosnku i cebuli. Dodać sól do smaku.
    Usmażoną wątróbkę i ugotowane mięsa tj wołowe ( z niedzielnego rosołu ), łopatka, boczek i podgardle, kajzerki wcześniej namoczone w rosole przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku.
    Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.
    Do zmielonego mięsa dodać 5 rozbełtanych jajek, gałkę muszkatołową, pieprz drobno mielony ostry, 1/2 szklanki rosołu i sól do smaku.
    Dokładnie mięso wyrobić dłońmi. Jeśli mięso jest jeszcze zbyt suche, to dodać rosołu i wyrobić.
    Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mięso przełożyć do formy i ładnie wyrównać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Pieczenie 1 godz 20-30 min.
    Po upieczeniu pasztet wystudzić.
    Kroić, zajadać np. z chrzanem, żurawiną.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować