Na życzenie domowników zrobiłam delikatny pasztet, zupełnie gładki, bez dodatków takich jak żurawina czy grzybki. Z mięsa trzykrotnie mielonego wyszedł pasztet bardzo gładki i bardzo smaczny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok 600 g wątróbki drobiowej + mąka pszenna do oprószenia i olej rzepakowy do smażenia
ok 500 g mięsa wołowego ( mięso z niedzielnego rosołu )
ok 1100 g łopatki
ok 800 g boczku
ok 300 g podgardla
listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach, sól
marchewka, pietruszka, kawałek selera, 3 ząbki czosnku, cebula
5 jajek
2 kajzerki
łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu drobno mielonego ( ostry )
pieprz młotkowany z kolendrą do oprószenia usmażonej wątróbki
Pasztet domowy gładki i delikatny w smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć delikatnie mąką pszenną. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowy usmażyć wątróbkę. Nie solić. Oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Wystudzić.
Łopatkę, boczek i podgardle ugotować ( ok 40 min na wolnym ogniu ) z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu czarnego w ziarnach, ziela angielskiego, a także marchewki, pietruszki, selera, czosnku i cebuli. Dodać sól do smaku.
Usmażoną wątróbkę i ugotowane mięsa tj wołowe ( z niedzielnego rosołu ), łopatka, boczek i podgardle, kajzerki wcześniej namoczone w rosole przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku.
Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.
Do zmielonego mięsa dodać 5 rozbełtanych jajek, gałkę muszkatołową, pieprz drobno mielony ostry, 1/2 szklanki rosołu i sól do smaku.
Dokładnie mięso wyrobić dłońmi. Jeśli mięso jest jeszcze zbyt suche, to dodać rosołu i wyrobić.
Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mięso przełożyć do formy i ładnie wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczenie 1 godz 20-30 min.
Po upieczeniu pasztet wystudzić.
Kroić, zajadać np. z chrzanem, żurawiną.
Smacznego
Komentarze