Delikatny pasztet z porem.

2 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa i niedroga wędlina w wersji pasztetu drobiowego.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży kurczak,
    1 duży por,
    2 marchewki,
    1 cebula,
    1 pietruszka,
    1mały seler,
    sól, pieprz do smaku,
    3 jajka,
    2 kajzerki,
    4 ząbki czosnku,
    1 łyżka oliwy
    ponadto:
    masło i tarta bułka – do formy
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet drobiowy

Delikatny pasztet z porem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oczyścić i zalać wodą. Dodać obrane: marchewki, seler, pietruszkę. Wsypać łyżeczkę soli i ugotować (ok. 60 minut).
    Cebulę, dwa ząbki czosnku i białe części pora pokroić i podsmażyć na oliwie do zeszklenia.
    Ugotowanego kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości.
    Kajzerki namoczyć w rosole.
    Mięso, ugotowane i usmażone warzywa, oraz kajzerki zmielić w maszynce do mięsa.
    Do zmielonej masy dodać resztę posiekanego pora i jajka doprawić solą, pieprzem i zgniecionym czosnkiem (pozostałe 2 ząbki). Dokładnie wymieszać.
    Posmarowaną masłem formę oprószyć tartą bułką. Przełożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min w temp 180°C. Następnie odstawić do wystudzenia i stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Jajka Por Marchewka Pietruszka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować