Delikatny pasztet z porem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić i zalać wodą. Dodać obrane: marchewki, seler, pietruszkę. Wsypać łyżeczkę soli i ugotować (ok. 60 minut).
Cebulę, dwa ząbki czosnku i białe części pora pokroić i podsmażyć na oliwie do zeszklenia.
Ugotowanego kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości.
Kajzerki namoczyć w rosole.
Mięso, ugotowane i usmażone warzywa, oraz kajzerki zmielić w maszynce do mięsa.
Do zmielonej masy dodać resztę posiekanego pora i jajka doprawić solą, pieprzem i zgniecionym czosnkiem (pozostałe 2 ząbki). Dokładnie wymieszać.
Posmarowaną masłem formę oprószyć tartą bułką. Przełożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min w temp 180°C. Następnie odstawić do wystudzenia i stężenia.
Komentarze