Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mięso obrać od kości, dodać warzywa, przyprawy i rosół. Całość zmiksować w malakserze.
Ciasto drożdżowe:
Zrobić rozczyn:
Do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się, dodać ciepłe mleko i 2 łyżeczki mąki pszennej, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięty rozczyn, jajka i masło, całość zagnieść na jednolite ciasto. Obsypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1.5h w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wyrobić na blacie podsypując mąką. Podzielić na pół, jedną cześć rozwałkować na kształt prostokąta, podzielić na szerokie paski, na brzeg każdego paska nałożyć farsz, zwinąć i pokroić na paszteciki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok 25minut w ciepłym miejscu.
Paszteciki przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25minut. Studzić na kratce.
Komentarze