Paszteciki z mięsem

2 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne, puszyste i mięciutkie paszteciki z mięsem ,które zostało po rosole.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na paszteciki:
    500g mąki pszennej
    20g drożdży
    250ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko + 2 żółtka
    100g roztopionego masła 92%
    1 mała łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    żółtko do posmarowania pasztecików
    Czarnuszka do posypania

    Farsz:
    6 udek ugotowanych z rosołu+ ugotowane warzywa
    1 marcheka
    1 pietruszka
    mały kawałek selera
    sól i pieprz
    50ml rosołu
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso obrać od kości, dodać warzywa, przyprawy i rosół. Całość zmiksować w malakserze.

    Ciasto drożdżowe:
    Zrobić rozczyn:
    Do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się, dodać ciepłe mleko i 2 łyżeczki mąki pszennej, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

    Do miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięty rozczyn, jajka i masło, całość zagnieść na jednolite ciasto. Obsypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1.5h w ciepłym miejscu.

    Wyrośnięte ciasto wyrobić na blacie podsypując mąką. Podzielić na pół, jedną cześć rozwałkować na kształt prostokąta, podzielić na szerokie paski, na brzeg każdego paska nałożyć farsz, zwinąć i pokroić na paszteciki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok 25minut w ciepłym miejscu.
    Paszteciki przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25minut. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować