Nie trzeba nikogo przekonywać, że najsmaczniejsze są te smarowidła, które przygotujemy samodzielnie. Tym razem głównym składnikiem mojej kanapkowej pasty jest delikatne mięso z piersi kurczaka i pieczona czerwona papryka.
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 pierś z kurczaka (25 dag),
2 czerwone papryki,
serek śmietankowy Philadelphia lub podobny (ok. 120 g),
15 czarnych oliwek,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól do smaku.
Pasta z kurczakiem i pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na minimum 30 minut. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku.
2.Strąki papryki umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (najlepiej z termoobiegiem i funkcją grilla). Opiekać z każdej strony po 15 minut aż skórka będzie lekko czarna. Paprykę przełożyć do miski i przykryć folią lub przełożyć do woreczka foliowego. Odczekać 10-15 minut, aż lekko przestygnie. Obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
3.Wszystkie składniki ostudzić, umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, wymieszać z pastą.
Komentarze