Pasta jajeczna z pieczoną papryką i porem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pasta jajeczna z dodatkiem pieczonych warzyw – papryki i pora. Smak smarowidła wzbogaca kompozycja świeżych ziół i przypraw korzennych z orientalnym akcentem. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    1 średnia papryka (u mnie zielono – czerwona) – 170 g
    100 g pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej szałwii
    1 łyżka posiekanej bazylii
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta jajeczna z pieczoną papryką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z pieczoną papryką i porem 1. Pozbawioną nasion paprykę pokroić w małą kostkę, pora posiekać. Warzywa przełożyć do szerszego naczynia żaroodpornego. Wsypać kminek, gorczycę, paprykę mieloną, imbir i po szczypcie soli, cukru oraz białego pieprzu. Wlać oliwę/olej i sos sojowy. Składniki dokładnie wymieszać, włożyć (w naczyniu, w którym były mieszane) do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia 30 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Pasta jajeczna z pieczoną papryką i porem 2. Obrane ze skorupek jajka pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać upieczone składniki, posiekane zioła, śmietanę i wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować