Pasta jajeczna z dodatkiem pieczonych warzyw – papryki i pora. Smak smarowidła wzbogaca kompozycja świeżych ziół i przypraw korzennych z orientalnym akcentem. Polecam!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
1 średnia papryka (u mnie zielono – czerwona) – 170 g
100 g pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Pasta jajeczna z pieczoną papryką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pozbawioną nasion paprykę pokroić w małą kostkę, pora posiekać. Warzywa przełożyć do szerszego naczynia żaroodpornego. Wsypać kminek, gorczycę, paprykę mieloną, imbir i po szczypcie soli, cukru oraz białego pieprzu. Wlać oliwę/olej i sos sojowy. Składniki dokładnie wymieszać, włożyć (w naczyniu, w którym były mieszane) do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia 30 min (180 st. C). Wystudzić.
2.Obrane ze skorupek jajka pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać upieczone składniki, posiekane zioła, śmietanę i wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Komentarze