Parmezanowe kanie z kurkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moje ulubione grzyby które zbieram jak pierwsze. Zrobiłam je w pysznej chrupiącej panierce serowej. Bo jak szaleć to na całego. Podałam w kremowym sosie kurkowowo serowym. Brzmi i pachnie obłędnie.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 grzybów kani

    3 jajka

    bułka tarta

    2 łyżki mąki

    3 łyżki parmezanu startego

    sól, pieprz


    sos:

    1 cebula

    200 g grzybów kurek

    100 g śmietany gęstej 18 %

    1 łyżka parmezanu startego

    sól, pieprz, szczypiorek, koperek

    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parmezanowe kanie z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kanie oczyszczam ale nie myję ich. Na jeden talerz wybijam jajka, roztrzepuję je. Na drugi talerz wysypuję bułkę tartą, dodaję parmezan,mąkę i mieszam. Każdego grzyba obtaczam w jajku potem w bułce z serem z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Uważam z solą bo parmezan jest już słony.
  • 2. Sos:

    Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję umyte i odsączone grzyby kurki. Smażę aż woda z grzybów odparuję. Śmietanę rozrabiam w 50 ml wody, doprawiam solą, pieprzem, dodaję ser. Całość zagotowuję i zdejmuję z palnika. Wsypuję do sosu koperek, szczypiorek. Kanie podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Kurki Kanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować