Smażone kanie

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smażone kanie smakują łudząco podobnie do kotletów schabowych. Mogą być świetną sezonową alternatywą dla wegetariańskiego kotleta sojowego.

Kloruś
  • 4 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

4 kapelusze kani (bez trzonków)
2 jajka M
bułka tarta do panierowania (opcjonalnie pokruszone płatki kukurydziane)
mąka pszenna do panierowania
sól , czarny pieprz, tymianek
masło klarowane do smażenia (opcjonalnie olej słonecznikowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Smażone kanie

  • 1. Kanie oczyścić, umyć szybko pod zimną wodą i położyć blaszkami do dołu na ręczniku papierowym do odcieknięcia.
    Grzyby panierować w mące, następnie w roztrzepanych jajkach z solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem, a na końcu w bułce tartej.
    Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto z obu stron.
    Serwujemy z ziemniakami i ulubioną jarzynką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzyby leśnekaniajesieńkaniepanierowana kaniaczubajka kaniasmażona kaniasmażona sowapanierowana sowa

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczona kania nadziana risotto

Dodane przez: Mariola123

PIECZONE KANIE NADZIEWANE RISOTTO...

Aromatyczne i bezproblemowe danie,...

smażone kopytka

Dodane przez: Kasia84

Kopytka smażone

Kopytka przeważnie są takie "z...

Panierowane kanie

Dodane przez: grzesiek

Panierowane kanie

Można zjeść na obiad, jak schabowego,...

Smażone kapelusze

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Smażone kapelusze

Smażona kania to ciekawy zamiennik...

smażone kartacze

Dodane przez: pati197799

Smażone kartacze

Miały być gotowane, a wyszły smażone...

Smażone śledzie

Dodane przez: Iwona75

Smażone śledzie

Śledzie najczęściej jadamy w innej...