Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i wędzoną kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk

    Farsz:
    350g kiełbasy z piersi kurczaka
    200g ryżu
    360g mrożonego szpinaku
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    60g sera feta
    1 łyżka przyprawy curry
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i wędzoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne.
  • 2. Farsz:
    Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Feta Papryka Ryż Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować