Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Papryki wypełnione po brzegi szpinakowym nadzieniem to moja dzisiejsza propozycja na pyszny, szybki posiłek. Takie obiady mogłabym jeść codziennie:).
Nadzienie można wzbogacić o ulubione dodatki, czy przyprawy.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 3 duże czerwone papryki,
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • Około 250-300 gram świeżego szpinaku,
    • 230 gram ryżu,
    • 150 gram żółtego sera,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Olej,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Zioła prowansalskie do smaku,
    • 1 kulka mozzarelli w zalewie
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy ryż na sypko 1. Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy.
  • przygotowujemy szpinak 2. Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Osuszony drobno kroimy. Pokrojony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości.
  • smażymy mięso 3. Filet przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojonego oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy do miękkości na oleju.
  • łączymy składniki nadzienia 4. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Do miski przekładamy składniki nadzienia, czyli: ryż, szpinak, filet, ser oraz natkę. Całość mieszamy doprawiając do smaku.
  • przygotowujemy papryki 5. Papryki przekrawamy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  • nadziewamy papryki 6. Ich środek wypełniamy obficie przygotowanym farszem. Napełnione papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie podlewamy je wodą i władamy do nagrzanego piernika. Papryki zapiekamy około 40 minut w 180°C. Między czasie mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy serem wierzch nadzienia. Gdy mozzarella się rozpuści papryki posypujemy natką pietruszki i podajemy.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować