Papryki wypełnione po brzegi szpinakowym nadzieniem to moja dzisiejsza propozycja na pyszny, szybki posiłek. Takie obiady mogłabym jeść codziennie:).
Nadzienie można wzbogacić o ulubione dodatki, czy przyprawy.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
• 3 duże czerwone papryki,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• Około 250-300 gram świeżego szpinaku,
• 230 gram ryżu,
• 150 gram żółtego sera,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• Olej,
• Przyprawa do kurczaka,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Sól do smaku,
• Zioła prowansalskie do smaku,
• 1 kulka mozzarelli w zalewie
Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy.
2.Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Osuszony drobno kroimy. Pokrojony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości.
3.Filet przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojonego oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy do miękkości na oleju.
4.Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miski przekładamy składniki nadzienia, czyli: ryż, szpinak, filet, ser oraz natkę. Całość mieszamy doprawiając do smaku.
5.Papryki przekrawamy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
6.Ich środek wypełniamy obficie przygotowanym farszem. Napełnione papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie podlewamy je wodą i władamy do nagrzanego piernika. Papryki zapiekamy około 40 minut w 180°C. Między czasie mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy serem wierzch nadzienia. Gdy mozzarella się rozpuści papryki posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Gotowe.
Komentarze