Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem

  • wyświetlono: 246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Papryki wypełnione po brzegi szpinakowym nadzieniem to moja dzisiejsza propozycja na pyszny, szybki posiłek. Takie obiady mogłabym jeść codziennie:). Nadzienie można wzbogacić o ulubione dodatki, czy przyprawy.

Jaga85
  • 6 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Składniki na 6 porcji:
• 3 duże czerwone papryki,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• Około 250-300 gram świeżego szpinaku,
• 230 gram ryżu,
• 150 gram żółtego sera,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• Olej,
• Przyprawa do kurczaka,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Sól do smaku,
• Zioła prowansalskie do smaku,
• 1 kulka mozzarelli w zalewie

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem

  • gotujemy ryż na sypko1. Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy.
  • przygotowujemy szpinak2. Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Osuszony drobno kroimy. Pokrojony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości.
  • smażymy mięso3. Filet przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojonego oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy do miękkości na oleju.
  • łączymy składniki nadzienia4. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Do miski przekładamy składniki nadzienia, czyli: ryż, szpinak, filet, ser oraz natkę. Całość mieszamy doprawiając do smaku.
  • przygotowujemy papryki5. Papryki przekrawamy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  • nadziewamy papryki6. Ich środek wypełniamy obficie przygotowanym farszem. Napełnione papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie podlewamy je wodą i władamy do nagrzanego piernika. Papryki zapiekamy około 40 minut w 180°C. Między czasie mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy serem wierzch nadzienia. Gdy mozzarella się rozpuści papryki posypujemy natką pietruszki i podajemy.
    Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżpaprykaszpinakfiletnadziewane warzywa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i...

Doskonała propozycja obiadowa dla...

Biała papryka faszerowana ryżem i warzywami.

Dodane przez: eluchap

Biała papryka faszerowana ryżem i warzywami

Biała papryka faszerowana ryżem...

Papryka faszerowana mięsem,ryżem i marchewką

Dodane przez: martula85

Papryka faszerowana mięsem, marchewką i ryżem

Paprykę możemy faszerować różnymi...

papryka

Dodane przez: Ewela90

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym...

Papryka faszerowana mięsem, ryżem i warzywami

Dodane przez: LenaGotuje

Papryka faszerowana mięsem, ryżem i warzywami

Każdego lata obowiązkowo na obiad...

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

Dodane przez: Cukiereczek

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

Efektowne połączenie papryki i...