Pączki z różą i lukrem advokatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,drożdże pokruszone,sól,cukier,mleko,jajka,żółtka,masło i wódkę włożyć do większej miski i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
2.Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1,5 cm i szeroką szklanką wykrawać pączki.Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką,ponownie przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 20 minut.
3.Smażyć na głębokim,rozgrzanym do 170 C oleju na brązowo z dwóch stron.
4.Po wystudzeniu nadziewać rękawem cukierniczym z długą tylką.
5.Przygotować lukier:
Wymieszać cukier puder z advokatem i polać pączki,posypać orzeszkami lub skórką pomarańczową.
Porady
Nadziane pączki, lecz nie polukrowane można świetnie mrozić a potem wyciągać kiedy najdzie nas ochota.
Komentarze